Sakta men säkert kommer våren till Sverige. Folk spanar för fullt efter vårtecken, som de sedan ivrigt delar med sig av i sociala medier. Och om du vill ha en sommar full av trädgårdsmys och ljumma sommarkvällar kan det vara bra att redan nu börja tänka på vad du kan göra med din uteplats.

Vad är en perfekt uteplats? Svaret är såklart olika beroende på vem du frågar. Men här är några punkter som alla bör i åtanke, då de försöker skapa en trivsam tillflyktsort i trädgården:

  • Vädret. Det finns inget dåligt väder – brukar det heta. Men vi vet alla hur nyckfull den svenska sommaren kan vara. Gassande sol övergår snabbt i regnskurar. Låt inte vädermakterna hindra dig från att vara ute i friska luften. Spänn upp en segelduk över uteplatsen. På så vis kan du både undvika solsting och dyngsura kläder.
  • Möblerna. Hur ser inredningen på insidan av huset ut? Kom ihåg att uteplatsen är en förlängning av bostaden, vilket bör reflekteras i inredningsvalen du gör. Du kan självklart bryta av mot det som redan finns – men det ska i så fall vara ett medvetet val. Ett praktiskt tips är sittplatser med förvaringsutrymme på insidan, där du kan gömma sådant som är tjatigt att behöva bära in och ut vid varje tillfälle. Att gå ut på uteplatsen ska vara en lika lätt och sömlös förflyttning som från ett rum till ett annat – inte kännas som en miniexkursion. För under lata sommardagar är bekvämlighet självklart en viktig faktor. Ingen har någonsin sagt ”du har för många kuddar och filtar”. Eller? I så fall hade dem fel. Se till att varken du själv, eller eventuella gäster, måste sitta stelt uppflugna på pinnstolar.
  • Växterna. Vad är poängen med att vara ute om det inte finns någon grönska att titta på? Det finns oräkneliga alternativ för vilka växter du kan välja till din uteplats. Och innan du börjar tillföra nytt – tänk på vad du redan har att jobba med.  Anlagda rabatter och blommor i krukor är en sak – men det kan vara minst lika charmigt att ta vara på de naturliga förutsättningarna. Låt ogräset växa och bygg ett däck som följer naturens former – istället för att dominera dem.
  • Ljuset. På en trevlig uteplats sitter man gärna länge. Men när timmarna springer förbi, och mörkret smyger sig på, är det skönt att kunna tända lite mysbelysning. Ljusslingor och lyktor är alltid stämningsfullt. Och om du vill försäkra dig om att ingen fryser kan du följa uteserveringarnas exempel och installera ett par värmelampor – något som gör det möjligt att nyttja uteplatsen även under årets kallare perioder.

Trädgården suger

  • Grillen. Det finns egentligen bara ett rimligt middagsalternativ vid uteplatsen. Och nu pratar vi inte om sönderbrända flintastekar. Step your game up! Grillbaka, köp rökspån och gör egen marinad efter hemligt recept. Förra året var indirekt grillning på modet. Alltså att man lägger det som grillas vid sidan av värmekällan istället för direkt över glöden. En långsammare teknik som passar bra kött på ben eller hela köttstycken. Placeringen av glöden är generellt sätt A och O för en lyckad grillning. Här kan du läsa mer om hur man bemästrar de olika teknikerna.

Behöver du mer inspiration? Det finns mängder av bra tips därute. Om dina planer inbegriper alla dessa punkter kan det helt enkelt inte gå fel. Lycka till med utformandet av ditt eget paradis på jorden!