När man vill börja påta i sin trädgård kan det vara svårt att veta var man ska börja, särskilt om man har storslagna planer. Mycket kan man göra själv och en hel del kan man dessutom ta hjälp med, om detta skriver vi bland annat idag.

Björk pollenI en artikel i Vi i Villa kan vi läsa på om hur man som nybörjare kan tänka inför trädgårdsfixet. Du kanske just har flyttat in i ditt första hus och framför dig breder sig trädgården ut sig. Var ska du egentligen börja? Enligt trädgårdsexperten i artikeln kan man exempelvis börja med att boa in sig – sätt upp en häck för insynsskydd. Välj en snabbväxande sort och inom några år har den tagit sig fint. En sådan kan till exempel vara en Prakthäggmistel som blommar med vita blommor om våren. Eller varför inte en idegranshäck, den är vackert grön året om. Ett smart sätt är att sedan ta hjälp från http://spodra.se och på så sätt arbeta bort de delar som inte är så roliga men som tar tid– som exempelvis den obligatoriska häckklippningen.

 

Andra sätt att skapa insynsskydd är att skapa en häck av höga sommarblommor, till exempel med solrosor som växer snabbt och blommar fint till hösten. Andra sådana växter är Rosenskära, som ska sås i april. Humle är även den en klätterväxt som tar sig snabbt i spaljé, den blommar inte direkt men är trots det grön.

Mer trädgårdstips

Även i Sveriges Radio P4 Västmanland kan man få en hel del trädgårdstips – bland annat om hur egenodlad vitlök är extra smakrik och rolig att sätta. Dessutom ger lökar i jorden en vacker rabatt om våren med sina stora gulvita blommor.

Om du inte har en trädgård men däremot har en lägenhet med balkong kan du läsa lite noggrannare här. Det som toppar listan när det kommer till popularitet är körsbärstomater och chilipeppar men det går lika väl att odla sötpotatis, kikärtor och sojabönor. Även på liten yta går dessutom skörden att få stor. Och när en väl börjat avsmaka nyskördade och lättkokta samt kylda sojabönor med havssalt är det svårt att sluta. Dessutom är det nyttigt och rikt på protein som mättar så härligt. I en artikel i Svenska Dagbladet kan du läsa mer om detta.