Det är en förödande syn och du upptäcker det nästan alltid försent. Mal och pälsängrar har ätit hål i dina favorittröjor. Ofta drar de sig till kläder i naturmaterial, som silke och ull, och det finns få saker som kan vara så krångligt att bli av med! Så hur blir man egentligen av med mal? Många tror att det räcker med att tvätta kläderna en omgång, men det kan vara bra att arbeta förebyggande på olika sätt. Cederträ, lavendel och citrusfrukter brukar kunna hålla malen borta.

Tidigare har vi skrivit om hur man på enklast sätt kan bekämpa ohyra. Därför tänker vi idag spinna vidare på ämnet och behandla det här med mal. Mal är ett insektsdjur som lägger ägg i våra kläder. När de är vuxna är de fullt utvecklade flygfän men de lägger ofta äggen i dina kläder som de sedan bildar puppor i. Speciellt tycker de om våra dyrbaraste kläder: silke och ull. Det är inte roligt att upptäcka dessa små hål som de gnager igenom, och oftast upptäcker man problemet när de redan gjort skada på din favoritblus.

Cederträ och lavendel

För att bekämpa mal och pälsängrar är det bästa sättet att köpa hem saker i cederträ. Till exempel finns det cederträkulor och även något så smart som cederträgalgar. Apelsinskal kan också fungera eftersom de inte tycker om citrusdoft. Dessutom måste du se till att hålla garderoben ren; inte lägga saker i hög och se till att vädra ut ordentligt.

I Aftonbladet kan du läsa en bra lista med tips på hur du ska hålla dina kläder rena. Det blir skonsamt både för dig och för naturen – men inte för malen! Torktumlaren står det att man kan använda med måtta, men för att hålla kläderna torra och rena skulle vi rekommendera att köra en omgång ifall dina kläder blivit angripna, för att säkerställa att äggen och pupporna tillintetgjorts.

Vi hoppas att du kommer till bukt med problemet och glöm inte – när du blivit av med dem kan de komma igen, så se till att fylla garderoben med sådana dofter du själv inte kan motså men som malen avskyr!