Vill du också ha egenodlade tomater till middagen? Eller kanske mynta i mojiton men från din egen balkong? Ja det vill nog många i sommartider, vi tipsar på hemmaodling – i stadsmiljö!

Ja i ett tidigare uppskattat inlägg skrev vi om att det äntligen är odlingstider, nu några månader senare är sommaren i full gång och vi vill passa på att dela med oss av tips på hur man faktiskt också kan odla på balkongen, för alla har inte trädgårdsland eller växthus, kolonilott eller en stor gård att odla på.

bär, blandadeI en artikel i DN kan vi läsa att det faktiskt går väldigt väl att odla även på en balkong inne i till exempel en stad så som Stockholm. Det gäller att våga prova och också njuta av att leka med fröer, växter, jord och vatten. Tre starka råd får vi när vi läser artikeln, nämligen: rätt växt beroende på läge, rätt kruka och givetvis rätt jord. Det kan tyckas krångligt för en novis som i princip alltid trott att alla jord är exakt lika samt att kaktusar gillar sol medan murgröna vill ha mer skugga.

Tålamod, vatten och bra jord

Det gäller också som hemmaodlare att bestämma sig för om man vill ha en balkong fylld av klängande, undersköna blommor, av insynsskyddande höga växter eller kryddor, örter och annat som man kan laga mat med. Sedan måste man ha tålamod – en av bristvarorna i dagens samhälle, på i nästan alla områden, inte minst i odlarhänseende. Ibland kanske man ska börja med att köpa växter som har kommit upp sig lite grann, och låta fröer vänta tills man har fått in hanken lite med odling, dessutom kan det ge en lite försmak om man redan har en växt som syns där på balkongen, nästan som en förebild till alla kommande små växter som senare ska få växa, leva och gro på samma plats.