Att odla sina egna grönsaker och kryddor innebär att man kan vara helt säker på vad man stoppar i sig. Dessutom smakar det bättre, och framför allt ger det en speciell känsla att arbete med att driva upp livsmedel till sig själv och sin familj. Även om man bara har en liten täppa kan man odla en hel del.

Den allra bästa köksträdgården ser ut på följande sätt:

  • Den sluttar en aning mot söder.
  • Den har svart, mullhaltig matjord.
  • Den har träd och buskar på norra sidan.
  • Den ligger nära boningshuset.

Så ser det dock sällan ut i verkligheten. De flesta husägare får lägga ned en hel del arbete på att skapa en bra köksträdgård. Om marken är vattensjuk måste den dräneras. Man bör också se till att det inte finns träd alltför nära köksträdgården, eftersom deras kronor dels skuggar växterna, och dels eftersom trädens rötter stjäl näring från växterna i köksträdgården.

Det finns ju dock många andra anledningar till att man kan vilja ha träd i sin trädgård, så man kanske inte vill hugga ned dem bara för att kunna odla morötter och persilja. En lösning kan vara att odla i pallkragar. Det gör det möjligt att placera odlingen i solen, även om jorden på denna plats är sämre. Ytterligare ett alternativ är att odla i stora krukor, eller i hinkar som man borrar hål i botten på.

Anlägg en potager

En potager är en fransk köksträdgård där man blandar flera olika köksväxter. Detta är bra både för jorden, som inte blir utarmad, och för växterna, som stärker varandra. Genom att plantera rosmarin, kyndel eller andra aromatiska örter bredvid lök avskräcker lökflugan, som annars kan lägga ägg i basalplattan.

För att detta ska fungera gäller det att man planterar växter som hämtar näringen från olika djup i jorden. I den här artikeln från Svenska Dagbladet finns flera tips på vad man bör tänka på när man planerar en potager.