Det gröna och det sköna är inne. Ja, till den grad att man nu börjar förflytta odling från landsbygden till städerna genom stora projekt. I höst väntas bygget i Linköping äga rum och med det får bonden hipsterkeps. 

4752248-seedlings-growing-in-peat-moss-potsAtt vi månar mer om vår miljö och vår trädgård syns allt mer då vi mer och mer satsar på att lägga krut att inreda våra trädgårdar och balkonger eller söker oss till gröna ytor om vi inte äger några själva. Nu kan man säga att det här med miljö och jordbruk har fått en helt ny nivå när tidningen Jordbruksaktuellt skriver om att nya projekt tar fart för att få odlingar in till städerna.

Vertikala växthus

Med hjälp av innovation och drivande människor börjar projekt komma fram där man skapar vertikala växthus för att få mer hållbara städer. Vilket gör att bönderna kommer få en mer central plats i stadskärnan. I Nederländerna finns det stora odlingar på rullband, men ännu inga som växer vertikalt i höghus, något som kommer att testas i Linköping till hösten är att bygga vertikalt och med det inte få växterna att åka upp och ned som de gör med ett rullband. och om detta projekt om om bonden säger instellationskonsulten Ann-Louise följande:

“Stadsbonden är någon som förstår växterna, som kan göra tester och avgöra om de behöver annan näringstillförsel och annat ljus. Personen måste skörda exakt när det behövs och kunna styra systemet som reglerar luftfuktighet, temperatur och löpbandets hastighet”

Vem vet, kanske i framtiden kommer det vara en självklarhet att det finns odlingar på alla byggnader. Spännande!