Trädgården är för många en plats för avslappning, rekreation och sköna sommarkvällar. För de som har råd och vill är en pool i anslutning till utedäcket en perfekt svalka under den heta sommarsolen. Om detta skrevs det om i ett tidigare inlägg. Men vilka är de värsta sommarplågorna i trädgården?

 

skåne rapsfält landetJo, det är sannerligen härligt när det börjar att grönska i trädgården hemma. Plötsligt kan man gå barfota i det mjuka gräset, plocka vinbär och läsa en eller annan bok i hängmattan mellan favoritträden. Men vad ska en se upp för där i, det tillsynes perfekta, paradiset?

Om man vadar mycket i högt gräs och buskar är det smart att kolla kroppen sen så att inte en fästing har satt sig någonstans och suger blod, samt kanske sprider sjukdomar. Man vill ju inte ha hjärnhinneinflammation direkt. Det bästa skyddet mot fästingar är dock att vaccinera sig och ta vaccinet så tidigt i säsongen som en kan, gärna innan den börjat. Fästingen gillar varma och fuktiga somrar, men inte kalla nätter eller rekordheta dagar – då går den listigt nog i dvala. Men bär gärna långbyxor om du går mycket i högt gräs för din egen skull.

Ormar och getingar i sommar – så här kan du tänka

I sommar sägs det i Svenska Dagbladet vara gott om huggormar ute i naturen. Inte kul givetvis. Men alla ormar är fridlysta och får inte dödas, däremot får man flytta på dem. Helst ska man bara lämna de ifred, de är skydda och vistas helst i skogen. Lyft inte på stenar i stenrösen hur som helst, och ha stövlar i högt gräs – så blir du inte överraskad av ett ormbett.

För getingarna gäller det att inte bära söta parfymer, de dras till detta. Man ska aldrig dricka ur en ogenomskinlig burk som stått öppen utomhus, där kan en geting sitta och mysa – och vips har du blivit stucken i halsen. Farligt.