Om du har en trädgård vet du antagligen hur mycket arbete det är med att skotta snö, halkbekämpa och hålla trädgården fin även under vintern. Att rensa och förbereda gör du lämpligast under hösten, innan snön gör sitt intåg.

Om du vill ha en vacker trädgård även efter det att vintern dragit förbi gör du klokt i att rensa en del innan snön faller. Du kan börja i god tid med att klippa ner buskar och ta bort alla verktyg som inte kommer att behövas längre fram.

Rensa och klipp

Inför vintern kan det vara klokt att tänka på att klippa ner gräset lite extra. Även buskar och växter i trädgårdsland med mera, mår bra av att klippas ner. Komposten kan behöva grävas om, och du kan med fördel rensa i land eller planteringar. På så sätt kan du slippa mycket arbete när våren kommer.

Ta bort prydnadssaker och annat

Under vintern vill du säkert inte att prydnadssaker och annat ska stå ute. Vissa saker är känsliga för frost och de kanske inte heller syns när snön kommer. Om du har använt verktyg, skottkärra och andra redskap, kan det vara klokt att ställa in de i garaget, eller i ett skjul, där de skyddas från väder och vind. Det är sällan roligt att gå omkring i djup snö och leta efter saker som du inte vill ska försvinna, eller som eventuellt gå sönder.

Möjlighet att sanda

Du bör också förbereda trädgården så att du enkelt kan halkbekämpa med sand eller salt. Det finns större säckar med sand eller salt att köpa och till det kan du använda en speciell ströare. Det gör att halkbekämpningen sprids ut i ett jämnt lager och du behöver inte oroa dig för att behöva smutsa ner händer eller kläder. Du fyller helt enkelt ströaren och kör den över ytan du vill halkbekämpa. I närheten av sanden eller saltet kan det vara bra att placera en snöskyffel för att enkelt kunna skotta undan i trädgården. Genom att förbereda i god tid kan du välkomna vintern. Det går faktiskt att ha fint i trädgården även under vintern.