Det är äntligen vår, även fast vädret har varit något mer kyligt än vad vi är vana vid i maj. Det gör dock ingenting, eftersom det ger oss mer tid att få till trädgården innan sommaren står i full blom. Vad är det då du ska göra för att få till en vacker trädgård? Det viktigaste först: planera trädgårdsdesign!

Många är det nog som tänker att man inte behöver planera, för att allting sköter sig självt och när man väl sitter där med sina blommor så är det bara plantera och sen är det klart. Det stämmer inte. Man måste förstå att trädgården behöver lika mycket tankekraft som när det kommer till inredning i hemmet – om inte till och med lite mer komplicerat. För att verkligen få en vacker trädgård kan man ta hjälp av en trädgårdsarkitekt för att få hjälp med planeringen, och sedan utgå efter den plan ni tillsammans har tagit fram.

Det finns tre punkter som är viktiga att ha i åtanke när det kommer till en trädgård, det är dessa som du ska ha i åtanke när du planerar:

– Vad ska du ha för möbler? Trädgårdsmöblerna är jätteviktiga för att man ska få till den känsla man önskar. Du kan ha en industriell inredning eller en mer bohemisk trädgård. Dina möbler måste sedan matcha med de blommor och buskar du väljer, och självklart även till huset som du bor i. Även om du endast har en balkong är det viktigt att välja rätt utemöbler. Mer om detta här.

– Inspireras och våga. Försök att tänka “outside the box” när du planerar din trädgård. Inspireras av andra trädgårdar och våga tro att även du kan få det lika vackert. I en artikel här från Göteborgs Posten har man skrivit om Göteborgs botaniska trädgård, och visar i artikeln ett fint bildspel som verkligen inspireras. Titta även i trädgårdstidningar som Alltomtradgard.se.

– Tänk efter. Planera inte för en trädgård som du själv inte kan hantera, i så fall kommer du problem redan om ett år.

kväll trädgård tomt