Hälsotrenden är större än någonsin, någonting som under 2015 även kommer att synas i våra trädgårdar. Det är nämligen just nu ett stort intresse för att odla själva och dessutom har allt fler valt att börja  ha höns i trädgården.

Det är sedan det 2013 blev för privatpersoner blev fritt fram att ha egna höns i sin trädgård (utan tillstånd) som ökningen märkts av Hönsoch det går självklart hand i hand även med den miljövänliga och naturnära trenden. Självklart är det också de faktum att en längre inte behöver tillstånd för att ha höns en anledning till ökningen, men i och med att det faktiskt är ganska enkelt att ha hand om höns behövs inte tillståndet. Detta är någonting man även har skrivit om i Göteborgs Posten och Andreas Severinsson som är chef för hälsoskyddsenheten i Göteborg har uttalat sig om saken:

– Vi kan ingripa och ställa krav om det blir en olägenhet. Men det är ovanligt att det uppstår problem.

Vidare råder han dock folk att prata med grannar och kolla läget, så att man i alla fall inte stör några av grannarna. De har antagligen inga problem med inköpet men det kan självklart vara en god idé att dubbelkolla. Kom även ihåg att det alltid är bra med närodlat och ekologiskt, någonting som höns på egen trädgård allt som oftast innebär. Är du intresserad av att ha egna höns kan du få mer hjälp via Jordbruksverket och sedan är allt du behöver en bekväm trädgårdsbänk (vi rekommenderar att du kikar in på trädgårdsbänk från confidentliving.se för att hitta bra alternativ), så kan du lugnt betrakta dina nyfunna vänner. Vad gäller näthandeln är det också ett miljövänligt alternativ i och med att en inte behöver ta sig till och från större affärer utan enkelt kan beställa i hemmet utan att slöa koldioxid eller bensin.

Vi odlar själva – från Stockholm till Haparanda

sätta frö odla planteraEn annan trend vi som sagt har sett de senaste åren är att odla. Det var främst förra året som vi kunde se att det blivit vanligare att odla hemma, och det i hela sverige – även i Stockholm där många bor i lägenhet. Oftast väljer man då istället att odla frukt och grönsaker på balkongen eller tillsammans med vänner äga en kolonilott. Vanligast är det att odla tomater, kanske just för att det går att göra lite  var som plus att det går att odla redan från mars och april. Är du intresserad av att göra det? De bästa råden hittar du i denna artikel från Expressens Leva & Bo.

En miljömedveten livsstil räddar livet på våra barnbarn

Förhoppningsvis kommer vi att se en fortsatt ökad trend för det hälsosamma och mer miljömedvetna livet. Det är någonting som gynnar både oss människor och vår planet. I framtiden kan vara så att denna trend har räddad våra barnbarns undergång och det är någonting en ska vara glad för, såklart.